Több, mint 25 ezer eladott óra 8 év alatt

Sajnos üres a kosarad :(

SZÜLINAPI KEDVEZMÉNYEK | -20-50% MINDEN ÓRÁRA

Regisztráció

Bejelentkezés

Product was successfully added to your shopping cart.

5

Product was successfully added to your wishlist.

5

A digitális karórák története a kezdetektől napjainkig

Bár a digitális karórák csak negyven éve jelentek meg, azóta teljesen felforgatták az órák piacát. Olyan új funkciókat hoztak el a karórák világába, amelyekre korábban gondolni sem mertünk volna, és ki tudja meddig fejlődhetnek még. Egy kis nosztalgiával most összegyűjtöttük a digitális karórák forradalmának történeti pillanatait, és meg is mutatjuk neked.


Digitális óra dobozba zárva


Amikor digitális órákról beszélünk elsőre valószínűleg egy mai modern karóra vagy az éjjeli szekrényeden álló ébresztő jut eszedbe. Erre a gyönyörű antik modellre nem is gondolnál, sőt lehet még nem is hallottál róla. Pedig valószínűleg ezek az 1904-ben bemutatott Plato órák ihlették a napjainkban ismert digitális karórákat.Az első digitális karóra


Az, hogy ez a forradalmi számlap elérje a karórákat is, a megfelelő technológia hiányában még nagyon sokáig váratott magára. Bár már az 1910-es években is kísérleteztek LED-es megoldásokkal, egészen 1972-ig kellett várni az első modellre, ami lehetővé tette a digitális kijelző beszerelését egy karórába. 


A Hamilton Pulsar P1 elnevezésű darabja 18 karátos aranyból készült, és 2.100 dolláros áron került a boltokba. Ez az összeg mai értékével számolva nagyjából 11.400 dollárnak, vagyis több, mint 3 millió forintnak felel meg.A digitális karórák hódítása


Az első digitális karóra aztán robbantotta a piacot, és minden gyártó igyekezett másolni az új divatőrületet. Először a Seiko készített hasonló modellt, ezt pedig a Hamilton nem hagyta annyiban. Pár évvel később előálltak egy még forradalmibb megoldással, a számológéppel ellátott digitális karórával.


Hogy a digitális karórák mennyire futurisztikusnak számítottak a hetvenes években azt jól mutatja, hogy egy texasi cég a Csillagok Háborújával azonosította az új technológiát, és ennek szellemében is készítette el saját modelljeit. Ez volt az első digitális karóra, amit kevesebb 20 dollárért meg lehetett vásárolni, vagyis szinte bárki számára elérhetővé váltak ezek a különleges divatórák.Digitális karórák forradalmi funkciókkal


Amilyen sokat kellett várni az első darabokra, annál jobban gyorsult fel a digitális karórák forradalma. A nyolcvanas években futószalagon jöttek az addig elképzelhetetlen megoldások, mint a karórába épített játékok és televízió. 


A digitális órák fejlődése ezután ismét lelassult, és a gyártók inkább a dizájnra fektették a hangsúlyt. A következő történelmi újítás csak két évtizeddel később, 2002-ben érkezett meg egy olyan Casio karóra formájában, amely már fényképet is készített.A legmodernebb karórák - az okosórák


A digitális órák történetében a következő nagy ugrással pedig el is érkeztünk napjainkig, amikor az okosórák korszakát éljük. Ezek az eszközök már régen nemcsak az idő mérésére alkalmasak, hanem interneteléréssel is rendelkeznek. Az okosórákat korábban mi is teszteltük, olvasd el tapasztalatainkat itt.A technológia fejlődésének köszönhetően pedig már olyan megoldást is kifejlesztett a Matrix Industries, amellyel a karóra képes hasznosítani a kibocsátott testhőt, ezzel pedig előállítja a működéséhez szükséges energiát. A történet külön érdekessége, hogy hasonló ötlettel találkozhattál már a Mátrix című filmben is.


Ha téged is rabul ejtettek az okosórák, de nem szeretnél csillagászati összegeket fizetni értük, akkor nézd meg webshopunkban ár-érték bajnok modellünket, amellyel telefonálhatsz, és android-os telefonoddal is összehangolhatod »